MENÜ
SIKETEK ÉS NAGYOTHALLÓK HAJDÚ- BIHAR MEGYEI EGYESÜLETE

4024 DEBRECEN, VARGA U. 8.
                   
                                                         

 

 Egyesületünkről

 

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének Hajdú-Bihar megyei szervezete 1950-ben alakult meg. A Siketek és Nagyothallók Országos szövetségének és helyi csoportoknak a megalakulása évszázadok társadalmi fejlődésének és változásainak eredménye. 2005-ben önálló egyesületté alakultunk át.(Siketek és Nagyothallók Hajdú-Bihar megyei Egyesülete)

Egyesületünk érdekvédelmi és érdekképviseleti szervezet. Siket és nagyothalló tagjaink elzárkóznak a halló társadalomtól, sajátos kultúrájuk van, ezért rendezvényeinkkel, programjainkkal képzéseinkkel próbáljuk felhívni a figyelmet a másság elfogadására, és hallássérült tagjainkat is arra bíztatjuk, nyíljanak meg a halló társadalom felé. A szabadidős programok szervezésekor a társadalom felé nyílt programokat, így a jelnyelv iránt érdeklődők is kedvet kapnak a hallássérült kultúra felé nyitni, a kommunikációjukat elsajátítani. Célunk az, hogy nem csak az őket körülvevő speciális csoport legyen érintett a szabadidős tevékenységekben, hanem a halló emberek is közösen működjenek együtt a programok, feladatok alkalmával.

Heti egy alkalommal, csütörtökönként este 17-21-ig klubszerűen működünk és tagjainknak különböző előadásokat tartunk.

Debrecen, Varga u. 8.

Esély napon valamint a városi és megyei iskolákban tartandó esélynapokon, ahol bemutató előadásokat tartunk és kommunikációs játékokon keresztül mutatjuk be a hallássérült emberek világát.

Egyesületünk 2007 óta a SINOSZ tagszervezet tagja.

 

Hallássérülésről

 

A hallássérülés egy olyan érzékszervi probléma, mely nem látható, ezért a hétköznapi embereknek csak akkor tűnik fel, ha nem megfelelő módon válaszol a hallássérült.

 

Mit kell tudni a siket emberekről?

 

A teljesen siketek semmit sem hallanak, a hallásmaradvánnyal rendelkező siketek zörejeket, hangokat hallanak (ez alapján tájékozódnak), azonban az emberi beszédet egyáltalán nem érzékelik. A beszéd kialakulása előtt siketté vált személyek számára a jelnyelv jelenti a kommunikációs csatornát. Azok a siketek, akik felnőtt korban váltak siketté, a kommunikációs csatornát az írásbeli kommunikáció jelenti. Siketnek kell tekinteni, akinek hallás-küszöbértéke mindkét fülön 80 dB felett van.

 

Mit kell tudni a nagyothalló emberekről?

 

A hallásromlás állapotától függően az enyhén, közepesen vagy súlyos fokban nagyothalló ember más-más gonddal küszködik. A súlyos és közepesen súlyos fokban nagyothallók számára a kommunikációs csatornát az írásbeli kommunikáció jelenti. A beszéd kialakulása előtt súlyos nagyothallóvá vált személyek ismerik a jelnyelvet is. Nagyothallónak kell tekinteni azt a személyt, akinek hallás-küszöbértéke mindkét fülön 40-80 dB között van.

 

 

 

Hírek

 • 2013. évi program
  2013-01-02 09:51:13
 • Elérhetőségünk
  2012-04-02 13:40:35
 • Elérhetőségünk
  2012-02-10 09:12:49

  4024 Debrecen, Varga u. 8.

  hétfő: 10-14

  kedd: 12-16

  szerda: 8-12

  csütörtök: 14-18

  péntek: 8-12

   

Szavazás

Milyen egészségügyi előadás érdekelne legjobban?
szív betegségekről
magas vérnyomásról
rák kialakulásáról és megelőzésről
szexuális betegségekről
egészséges életmódról
Asztali nézet