MENÜ
SIKETEK ÉS NAGYOTHALLÓK HAJDÚ- BIHAR MEGYEI EGYESÜLETE

4024 DEBRECEN, VARGA U. 8.
                   
                                                         

 2014. évi T.É.M.A projekt beszámolói

Kattitsd rá! Sose késő tanulni!

A T.É.M.A. Projekt egyik programjának célja, hogy megtanítsa az idősebb korosztály tagjait a számítógép használatára, elsősorban az internet elérésére. A hallgatók öt alkalommal esetenként négy-négy órában sajátítják el az alapokat, melyek segítségével képesek lesznek hasznos és érdekes információkat önállóan megkeresni, illetve távoli ismerőseikkel e-mail útján kapcsolatot tartani. A foglakozások kis csoportokban folynak, mindenki külön számítógép előtt ül.

A képzés a Görög Demeter Szakképző Iskolájában volt megtartva, 2014. október 27-től 31-ig. A képzésre 10 fő jelentkezett, de csak 8 fő vett részt.

HJKE Tolmácsszolgálat közreműködésével a  jelnyelvi tolmácsok elősegítették a siketek akadálymentesítését a képzésen.

 

CSALÁDI NAP
(T.É.M.A. PROJEKT)
A projekt a SINOSZ támogatásával valósult meg.
 
2014.SZEPTEMBER 6.
 
Az Egyesületünk immár negyedik alkalommal rendezte meg ezt a tagság körében népszerű rendezvényt. A családi napot a jó időnek köszönthetően, 2014. szeptember 6-án szombaton kint, a szabadban szerveztük meg. Az egyesület úgy állította össze és szervezte meg a napot, hogy a gyermekek a felnőttekkel együtt egész idő alatt a friss levegőn lehessenek. A családi napon 47 fő vett részt. Családi napunk célja, hogy a hallássérült családos tagjaink és családtagjaik kikapcsolódva, együtt, kellemesen töltsék el ezt csodálatos napot. A programot úgy állítottuk össze, hogy minden korosztály megtalálja a számára értékes, kellemes elfoglaltságot, és vidámsággal, örömmel teli élménnyel ajándékozzuk meg. A kézműves foglalkozások és a vidám játszóház remekül szórakoztatta az összegyűlt hallássérült és halló gyermeksereget. A kézműves foglalkozásokon mindenki számára lehetőség nyílt kipróbálni az ékszerdoboz készítést. A családi-nap további célja, hogy a gyermekek számára az önfejlesztés, társas kapcsolatok kialakítása, a mozgás öröme, önfeledt ugráló vár.
Érzésünk szerint gazdag, színes programok voltak, a visszajelzések alapján mindenki jól érezte magát és sok élménnyel gazdagodott.
 
Helyszín: 4024 Debrecen, Varga u. 8. SINA-HBME udvarán
 

A program szervezésében részt vettek: Vasas György, Kovácsné Pamli Rita, Mosoni Krisztina

 

   

 

 

1. "Együtt egymásért"

 

2014.05.24. Férfi-nap

 

Az Egyesületünk 2010 óta szervez Férfi-napot. A férfi nap hivatalos dátuma november 19-én van, de mi mindig a bajnokok ligájának a döntő napján szoktunk megtartani. A férfinap célja elsősorban a fiúk, férfiak egészségére és a nemek egyenlőségére való figyelemfelhívás, mindezekre azonban nem csak ezen a napon kell odafigyelnünk. Egyesületünk erre a napra a férfiaknak, fiúknak változatos játékos programokkal ünnepli. Ezen a napon csak a férfiak versengenek egymással.

A férfi napra 8 fő vett részt. Először kvíz feladattal, majd ügyességi játékokkal kellett megküzdeniük egymással. 1-3 helyezettnek értékes nyereménnyel jutalmaztuk.

A programot a közös esti focinézéssel zártuk le.

 

2014. 06.22. Nyugdíjas találkozó

 

2014.07.05.: Gyermeknap

Az egyesületünk a gyermeknapot a jó időnek köszönthetően, 2014. július 5-én, szombaton Debrecentől 10 km-re található látóképi Tófürdőben szerveztük meg. Az egyesület úgy állította össze és szervezte meg a napot, hogy a gyermekek a felnőttekkel együtt egész idő alatt a friss levegőn lehessenek.

Összesen 8 család 28 fő jött el. A napot akadályversennyel kezdték a gyerekek. A játékos versenyeket Vasas György és Szűcs Gábor szervezte. Az ebédről Kovács Sándor és Pamli Rita gondoskodott, akik egy hagyományos tábori ételt, paprikás krumplit készítettek bográcsban. A bográcsos ebéd után a jól teljesítő gyerekek ajándékot kaptak.

Délutánig tartott a program, ahol jól szórakoztak a gyermekek a vízben és békákkal játszottak és a szervező felnőttek is jól érezték magukat.

 

 

 

 

2013.évi„TÉMA” PROJEKT” programok

beszámolói

 

4. Esélyegyenlőségi nap

 

A fogyatékkal és nem fogyatékkal élők előadásra hívta fel a figyelmet a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemre 2013. december 12-én csütörtökön az esélyegyenlőség napján SINA-HBME-ben.  

Az előadás fő célja az volt, hogy a fogyatékkal élők és az egészséges emberek közötti kapukat átjárhatóbbá tegye.

A figyelemfelhívó előadásokon keresztül az Esélyegyenlőség Napja lehetőséget kínált arra, hogy mindenki megtapaszthatta, milyen nehézségekkel néznek szembe mindennapjaikban a hátrányos helyzetű emberek és, hogy milyen jogai vannak a polgároknak, különös tekintettel a koron, vallási meggyőződésen, etnikai hovatartozáson, fogyatékosságon illetve szexuális beállítottságon alapuló hátrányos megkülönböztetésre.

Összesen 30 fő vett részt, különböző korcsoportokban. Tagok számára megkedvelt Gesztelyi Tamás mentálhigiénikus szakember tartott nekünk esélyegyenlőségi előadást. 

 

3. Egészséged testben, lélekben

 

Az előadások időpontjai:

2013. november 7.         19 óra: Drog, alkohol

2013. november 14.       19 óra: Párkapcsolat, szexualitás

2013. november 21.       19 óra: Konfliktushelyzetek az életben

 

Tagok számára megkedvelt Gesztelyi Tamás mentálhigiénikus szakember tartotta meg mindhárom előadást.  Az előadó prezentációval segítette megmutatni a hallássérülteknek az előadás anyagait, illetve szemléltető eszközöket is elhozott.

Az első előadás témája a drog és alkohol. Az előadó a felhívta a hallássérültek figyelmét a kábítószerek veszélyeire. Hangsúlyozta, hogy a kábítószer az agyban legfőképpen az örömközpontot károsítja. Hozzátette, másképpen hatnak a szervezetre a különböző élvezeti cikkek és a drogok. Míg a kávé-, az édesség- vagy az alkoholfogyasztók kiesebb dózisban adagolva rabjává válhatnak az örömforrást nyújtó termékeknek, addig a drogokat egyszer kipróbálók nagy százalékban függők lesznek.

A második előadás témája a szexuális úton terjedő betegségek tünetei, megelőzése és kezelése volt. Az előadó szerint nagyon fontos elővigyázatosság, hiszen a veszély nem elhanyagolható: a szexuális úton terjedő betegségek minden korosztályt veszélyeztetik. Az előadó elmondta, hogy a kockázatos esetben a legfontosabb a gumióvszer használata. Ez az egyszerű védekezési módszer akár az életet is megmentheti. Hallássérültek többsége úgy vélte, hogy a gumióvszer csökkenti az élvezet mértékét. Több, mint 20 olyan betegség van, amely szexuális úton terjed gombák, vírusok, baktériumok és élősdiek közvetítésével.

A harmadik előadás témája a konfliktuskezelés mindennapokban.  Az előadó ebben a témájában elmondta, hogy a konfliktusok az emberi élet természetes velejárói, így érdemes megtanulnunk és alkalmaznunk a konfliktuskezelés szabályait. A szituációs játékok hozzásegítették a konfliktusok jobb megértéséhez, fokozták az egyéni érzékenységet, növelték a konfliktussal kapcsolatos műveltséget, ezzel elősegítették a mindennapokban előforduló konfliktushelyzetek együttműködő rendezését.

A visszajelzések alapján mindenki jól érezte magát. Az előadás nemcsak szórakoztató volt, hanem számos dolgot is tanulhattunk belőle.

 

2. Életvezetési tanácsadás

2013.10.31.

Az előadás főbb témája:

 

- hogyan osztjuk be a pénzt?

 

- hogyan osztjuk be az időnket?

 

 Az életvezetési tanácsadás célja a hétköznapi helyzetekben felbukkanó érzelmi, hangulati, kapcsolati problémák tisztázása, enyhítése, kezelése volt. Az egyesületünk ezt a programot a SINOSZ TÉMA pályázatán nyerte el. Összesen 27 fő vett részt, különböző korcsoportokban.

 

Gesztelyi Tamás mentálhigiénikus szakember tartott nekünk előadást.  Az előadás nemcsak szórakoztató volt, hanem számos dolgot is tanulhattunk belőle.

 

Jelen világban nehézséget jelent a családok anyagi ellehetetlenülése, mert sokan rokkantnyugdíjasok, mellette 4 órában dolgoznak.  Volt, aki úgy érezte, hogy a családi életében, kapcsolataiban a szálak összekuszálódtak.  Az előadás során megtanultuk, hogy a munkát, az otthont vagy a barátokat külön kell szét választani.  Az időbeosztásnál figyelembe kell vennünk, hogy első a munka, és majd utána  elintézzük el a saját különböző dolgainkat. A visszajelzések alapján mindenki jól érezte magát.

 

 

1. Családi nap

2013.09.07.

 

 

Az Egyesületünk immár harmadik alkalommal rendezte meg ezt a tagság körében népszerű rendezvényt.Célunk az volt, hogy a családi –nap szabadtéren kerüljön megrendezésre. Kiemelt, fontos eseménynek tekintjük, hogy a hallássérült tagjaink és családtagjaik kikapcsolódva, együtt, kellemesen töltsék el ezt csodálatos napot. A programot úgy állítottuk össze, hogy minden korosztály megtalálja a számára értékes, kellemes elfoglaltságot, és vidámsággal, örömmel teli élménnyel ajándékozzuk meg.

 

A kézműves foglalkozások és a vidám játszóház remekül szórakoztatta az összegyűlt hallássérült és halló gyermeksereget. A kézműves foglalkozásokon mindenki számára lehetőség nyílt kipróbálni a gyöngyfűzést és a pólófestést. Sok gyermek és felnőtt is készített valami emléket. A családi-nap további célja, hogy a gyermekek számára az önfejlesztés, társas kapcsolatok kialakítása, a mozgás öröme, önfeledt ugráló vár.

 

Érzésünk szerint gazdag, színes programok voltak, a visszajelzések alapján mindenki jól érezte magát és sok élménnyel gazdagodott.

 

 


 

 

Örömmel tájékoztatlak benneteket, hogy a Siketek és Nagyothallók Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete a TÉMA pályázatán sikeresen pályázott és nyert az alábbi programokra:

 

Program neve:

Időpont

1. Családi nap:

Egész napos szabadidős program, felnőttek és gyerekek versenye. Délelőtt 10 órától 18 óráig.

2013. szeptember 7.

2. Életvezetési tanácsadás

3X45 perces előadás csütörtöki klubnapon. Egyéni, beszélgetős módszer, amelyben a felmerülő problémák minél nyíltabb, pontosabb feltárása a cél.

Várható időpont: 2013. október 3.

3. Egészséged testben, lélekben

3 alkalom 2 órás:

1. bemutatkozás,

2. a közösen meghatározott célok megvalósítása szituációs játékok, kérdőívek kitöltése,páros ill. nagycsoportos gyakorlatok által, ezek megbeszélése, tanulságok levonása, visszajelzés adása és fogadása,

3.értékelés, visszajelzés a csoportvezetőnek, egymásnak.

Várható időpont: október-november

4. Álláskeresési tréning

5 alkalommal megvalósított tréning, alkalmanként 3 órás, alkalmanként 10 fő részvételével akadálymentesített formájában

Várható időpont: 2013. november

5. Esélyegyenlőségi nap:

Előadások témái: Az esélyegyenlőség eszméjének kialakulása, fejlődése Európában. Az esélyegyenlőség meghatározása és szerepe Magyarországon. Fogyatékkal élők munkahelyi esélyegyenlősége.

Kerekes székes akadálypálya, érzékszervi játékok, ismerkedés a jelnyelvvel, beszélgetés a vak emberek hétköznapjairól. Esélyegyenlőségi plakát-festő verseny.

Időpont:

2013. december 5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Medgyessy Ferenc

műveltségi vetélkedő

beszámoló

2012. július 7.

A vetélkedő célja a HB- megyében élő hallássérültek tudásának és kreativitásának megmérettetése.

15 fő jelentkezett a vetélkedőre. A múzeum előtt 9 óra kor volt a gyűlekezés. Regisztráció után 10 órától 1 órás múzeumlátogatás volt, tárlatvezetéssel.  HJKE közremüködésével jelnyelvi tolmácsok elősegítik a siketek akadálymentesítését a múzeum látogatásakor. Majd délután a Déri múzeum előtt található szobrok megfejtése volt. Majd végül az egyesületünk klubtermében résztvevőknek a Medgyessy Ferenc életéről szóló tesztfeladatot kellett kitölteniük.

 

Családi-nap beszámolója

2012. szeptember 1.

 

Az Egyesületünk immár második alkalommal rendezte meg ezt a tagság körében népszerű rendezvényt. A családi napon 38 fő vett részt. Célunk az volt, hogy a családi –nap szabadtéren kerüljön megrendezésre. Kiemelt, fontos eseménynek tekintjük, hogy a hallássérült tagjaink és családtagjaik kikapcsolódva, együtt, kellemesen töltsék el ezt csodálatos napot. A programot úgy állítottuk össze, hogy minden korosztály megtalálja a számára értékes, kellemes elfoglaltságot, és vidámsággal, örömmel teli élménnyel ajándékozzuk meg.

A családi-nap további célja, hogy a gyermekek számára az önfejlesztés, társas kapcsolatok kialakítása, a mozgás öröme, önfeledt ugráló vár.

Délelőtt 10 órától este 18 óráig ugrálhattak a gyerekek az ugráló-váron.

A programban póló festés és tenyér festés is volt. A tenyér festésnél a szülők és a gyerekek tenyerét befestettük temperával a kívánt színre, majd rányomták a nagy lepedőre.

A program célja: Gazdag programkínálattal rendelkező rendezvény, amellyel a sorstársaink szórakoztatásán kívül célunk az, hogy a családi napot népszerűsítsük, vonzóvá tegyük. Önbecsülés fokozása, mások értékeinek elismerése. Pozitív énkép, önbizalom fejlesztése. Beilleszkedés segítése, szorongások oldása.

 

40 órás álláskeresési tréning beszámolója

2012. 06.18- 2012. 09.06.

A program indokoltsága:

Hallássérült emberek nem tudják, miként induljanak el az álláskeresés rögös útján, egyre nehezebben tájékozódnak a munkaerőpiacon. Az álláskeresési tréninggel kívántuk segíteni 15 fő pályakezdőnek, melyet a kiképzett szakember tart számukra 40 órában.  Az álláskeresési szokások, a munkaerő- piaci viszonyok, valamint a munkáltatói szokások megismertetésével elősegítjük a minél hamarabbi elhelyezkedést, a megfelelő állás megtalálását.

Az álláskeresési tréningre 14 fő hallássérült jelentkezett.

A képzés 2012. június 18-tól szeptember 6-ig tartott. Összesen 10 alkalommal volt megtartva. Egy alkalom 4 órás volt. 

A tréning célja: a hallássérült emberek ismerjék meg az álláskeresés lépéseit, összetevőit.

A tréning tematikái voltak:

 • Önismereti foglalkozások: ismerkedés, a bizalom megteremtése. Személyiség és munka összefüggései. ( tesztek kitöltése)
 • Foglakozási érdeklődés, önismeret-fejlesztés, szakmai igények, személyes kompetenciák összefüggései.
 • A pályázatírás: önéletrajz, kísérőlevél, motivációs levél.
 • Álláskeresés, kapcsolatfelvétel
 • A nonverbális kommunikáció, a metakommunikáció jelentősége.
 • A felvételi beszélgetés. A felvételi interjú.

 A program megvalósítása során használt módszerek, eszközök, eljárások:

HJKE közreműködésével jelnyelvi tolmácsok elősegítették a siketek akadálymentesítését a tréningen.

A program hatása:

 • Az önbizalom és az önbecsülés jelentősen megnövekedtek a tréningek során.
 • A személyes és társadalmi készségek felerősödtek, új, gyakorlati ismereteket elsajátították.

 

„Közlekedj okosan kerékpáron!” 

Ügyességi verseny beszámolója

2012. szeptember 22.

A program indokoltsága:

A közlekedéssel kapcsolatos szabályok ismerete. Ezért a legfogékonyabb gyermek és ifjú korban elsajátított defenzív, balesetet kerülő kerékpáros közúti közlekedés a későbbi, kulturált morál alapjául szolgálhat. A fiataloknak tehát alaposan ismerniük kell a közlekedési szabályokat, tudniuk kell, hogyan viselkedjenek helyesen forgalomban, és miképpen őrizzék meg uralmukat a kerékpárjuk felett nehéz helyzetekben is.

A rendőrségi közlekedési szakemberek 1 órás vizuális előadást tartottak a biztonságos kerékpáros közúti közlekedésről. HJKE közreműködésével jelnyelvi tolmács elősegítette a siketek akadálymentesítését az előadáson.

Összesen 11 fő vett részt.

Az előadás után a részvevők KRESZ feladatlapokat kitöltötték ki. Feladatlap kitöltése után a gyakorlatban is kipróbálták az ügyességüket a gyakorló pályán.

 A program célja: a balesetmentes közlekedés elsajátítása

 A program hatása:

A kerékpárral közlekedők most már jobban megismerték az alapvető kerékpáros közlekedési szabályokat.

A közlekedésben is, mint minden másban, a felnőttek és a gyerekek legnyitottabbak lettek az új gondolkodás befogadására.

„Közlekedj okosan kerékpáron” elnevezésű program arra szoktatja a családokat, hogy az iskolába nem kell autóval járni, használható erre a kerékpár is.

 

Mentálhigiénés előadások

2012. szeptember - november

 

Az előadásokat szeptemberben, októberben és novemberben tartottuk meg. Rengetegen voltak kíváncsiak az előadásokra. Minden korosztályból, idősebbek és fiatalok is lelkesen vettek részt az előadásokon. A Lelkierő Egyesület kiváló szakemberei tartották meg az előadásokat. A hallássérültek eleinte tartózkodóak voltak, nem mertek beszélni a problémájukról, később már őszintén beszéltek.

Ezek az előadások bátorították az őszinte kapcsolatot, nagyon jó lehetőséget nyújtottak arra, hogy sok értékes dolgot megtudjunk magunkról.

Az előadás során megtapasztalható az emberi közösség befogadó, elfogadó, támogató ereje, az elszigeteltség érzése helyett felébred az összetartozás érzése és a pozitív emberi kapcsolatok kialakításának képessége.

Ezek mentálhigiénés ismeretek nyújtása megformálta a résztvevők szemléletmódját. A program elősegítette, hogy miként lehet kezelni a hallássérültek családjának problémáit, illetve életvezetésének nehézségeit.

HJKE közremüködésével jelnyelvi tolmácsok elősegítik a siketek akadálymentesítését az előadásokon.

Előadások időpontjai voltak:

 2012. szeptember 6.:Szexuális úton terjedő betegségek, megelőzések

 2012. szeptember 20.:Az alkoholizmus, mint családi betegség

 2012. október 4. :A mindennapi konfliktusaink és a stressz

 2012.október 25.A mindennapi szenvedélyeink, szenvedélybetegek a családban

 2012. november 15.Táplálkozási zavarok

 

 

Hírek

 • 2013. évi program
  2013-01-02 09:51:13
 • Elérhetőségünk
  2012-04-02 13:40:35
 • Elérhetőségünk
  2012-02-10 09:12:49

  4024 Debrecen, Varga u. 8.

  hétfő: 10-14

  kedd: 12-16

  szerda: 8-12

  csütörtök: 14-18

  péntek: 8-12

   

Szavazás

Milyen egészségügyi előadás érdekelne legjobban?
szív betegségekről
magas vérnyomásról
rák kialakulásáról és megelőzésről
szexuális betegségekről
egészséges életmódról
Asztali nézet